Wzajmna pomoc i sojusze gildiowe
Cześć.
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł, który na pewno ucieszyłby zwłaszcza graczy, którym często zdarza się ginąć podczas solowego ubijania mobków.
Chodzi mianowicie o to, żeby podczas walki gracz miał możliwość poproszenia o pomoc tych, którzy przechodzą obok i nie biorą udziału w potyczce. Mógłby to być np. dymek z wykrzyknikiem pojawiający się nad głową naszej postaci (widoczny 'z zewnątrz' walki dla innych graczy), a w walce aktywowałoby się go specjalnym przyciskiem.
Ja wiem, że w sytuacji, gdy mamy do dyspozycji umiejętność 'ucieczka', wydaje się to kompletnie niepotrzebne, jednak chodząc po lokacjach odwiedzanych najczęściej przez słabszych graczy doszedłem do wniosku, że z pewnością ograniczyło by to liczbę ich zgonów. Tym bardziej, że silniejsi gracze bardzo często są skorzy do pomocy.
Drugi pomysł nie ma w zasadzie jednolitej koncepcji, jest to tylko zlepek luźnych sugestii. Dotyczy sojuszniczych gildii, z zapamiętywaniem których przynajmniej ja mam spore problemy. Zakładając, że przeciętna gildia ma +/- 10 sojuszników, ciężko jest zapamiętać ich nazwy, nie mówiąc już o nickach poszczególnych graczy. Myślałem, że może dobrym pomysłem byłoby zaznaczenie nicków naszych gildyjnych przyjaciół innym kolorem, bądź jakimś niewielkim, lecz widocznym znacznikiem. Z pewnością ułatwiłoby to komunikację i rzeczywiście zawiązałoby szerszą współpracę między sojuszniczymi gildiami.
Ot, takie moje pomysły. Być może ktoś już poruszał podobny temat, w tej sytuacji proszę o wyrozumiałość, gdyż jest to mój pierwszy post w tym dziale i generalnie nie należę do szczególnie aktywnych użytkowników forum.
Pozdrawiam i proszę o wasze opinie
Qua