Re: PROMOCJE NA PLATĘ i nie tylko...
Osobiście znam 140-ek sporo, zdecydowana większość sama tego nie wbiła, na ich postaci grało od dwóch do ośmiu innych graczy (nie piję do tego, że wszyscy... zauważam jedynie, że takie wbicie 140-tki jakimś fantastycznym osiągnięciem nie jest i tyle). W Taernie zasiadanie i wymiana passów ze znajomymi z gildii to standard - nie ma kogoś, a potrzebny jest np. ryc, to loguję na ryca nieobecnych kolegi/koleżanki i walimy na Htagę... Na przykład 10 znanych mi osób (niektórzy osobiście) - w ośmiu przypadkach wbijało upragnioną 140-tkę po kilka osób, będąc w grze niemal przez cały czas.
Ogólnie, dla mnie gra ma mnie odstresować po pracy i sprawić żebym psychicznie sobie odpoczął w towarzystwie ludzi, których lubię (poznałem w realu większość ludzi z gildii - z którymi grałem). Nie jest dla mnie życiowym osiągnięciem (za takie uważam zdobyte wykształcenie, karierę zawodową, córkę
) osiągnięty w grze poziom, czy liczba zdobytych rarów i epików.
Być może takie podejście preferują niektórzy młodzi ludzie, którzy uważają, że 140 lvl w Taernie to ich życiowy sukces
Jestem w stanie płacić realną kasę w grze, żeby sobie pewne rzeczy ułatwić (równowaga musi być, ktoś platę kupować musi), gdyż nie mam czasu na długie zamulanie (a znam osoby i to niekoniecznie poniżej 20 lat, ale także takie po 40-tce, które potrafią grać po kilkanaście godzin dziennie i robią to już w Taernie od kilku lat...). Nie znaczy to, że stoje na stanowisku, iż skoro płacę, zatem to ja jestem klientem i muszę mieć lepszy sprzęt (który da mi przewagę nad graczami niedotującymi). Dlatego poddałem pod rozwagę potki z expem dla takich osób jak ja, które tyle czasu nie mają, mają inne obowiązki (to, że inni też będą z tego korzystać nie ma dla mnie znaczenia, skoro i ja dostałbym szansę na szybsze expienie - obecnie cholernie nudne, zresztą wystarczyłoby jakieś sensowne ograniczenie użycia takich potków).
Co do cen platy, ta będzie nadal rosła na serwach. Pamiętam jak kosztowała 4k za sztukę, dziś już nawet 20k i więcej, a wkrótce będzie jeszcze więcej. Jestem daleki od stwierdzeń, że to dlatego, iż gracze kupują platy coraz mniej, zaś w grze jest na nią zwiększony popyt, nowe sprzęty etc.
Nie wiem kto proponuje obniżki platy o 30% raz w tygodniu, w przedmiotowym temacie zauważono natomiast, że promocja z cyklu "raz na ruski rok" na święta, jakkolwiek fajna powinna jednak zdarzać się częściej (może choć raz na 2 m-ce). Gdyby było na ów temat jakieś info, jak się gracz loguje do gry (gdy akurat taka promocja ma miejsce), byłoby miło, ponieważ jak wiadomo, gracz, gdy platy kupić nie chce nie włazi każdego dnia w opcje "kup platę", stąd może nie wiedzieć, że jakaś promocja jest.
Grać lubię, lubię też mieć pod kontrolą czas, który mogę poświęcić na grę, a który to czs da mi w grze wymierne korzyści - nie tylko miłe spędzenie czasu, ale i rozwinięcie postaci, którą gram. Jeżeli miałbym za to zapłacić, to owszem jestem w stanie to zrobić (mam na myśli potki na exp).
To chyba tyle.
Pozdrawiam i dodam, że to moja opinia, nie wkładam do ust
i do głów innych graczy, czegoś - co ja chciałbym w grze widzieć i mieć.