Re: Czat gildyjny i rary.
Bubelage napisał(a):
1. Pytanie czym jest gildia? Gildia jest zgrupowaniem. Ścisłym, zwięzły i bardzo zależnym od siebie grupowaniem. Nikt nie powinien odstawać od grupy, a więc nie powinien chcieć wyłączać się kompletnie z dyskusji, ale... Na czacie gildiowym często prowadzone są luźne rozmówki na które akurat parę osób może nie mieć ochoty, a będzie musiało znosić ciągłe miganie czatu. W tym przypadku przydałaby się opcja wyłączenia czatu.
Końcem końców pomysł wart wprowadzenia
Dokładnie o to mi chodzi. Do tego w trakcie walki dość często czat jest wyłączany (przynajmniej do takiego wniosku doszedłem rozmawiając z kilkoma graczami). Czat powinien mieć także możliwość włączenia/wyłączenia.
Bubelage napisał(a):
2. Zdecydowanie na nie. To, że niektóre słabsze rary nie mają polotu na rynku to żaden argument. To naturalne prawa rynku, że niektóre rzeczy mają większy popyt i podaż inne mniejsze. Sposobów na zarobek jest już wystarczająco dużo. Zdecydowanie nie.
Tu mnie źle zrozumiałeś. Nie chodzi mi o to, że brak popytu ma podnieść cenę u kowala, a to, że są to jednak przedmioty unikalne i teoretycznie trudniejsze do zdobycia. A co za tym idzie powinny być lepiej traktowane niż zwykły "złom".
Fate's Whisper napisał(a):
Twoje rozumowanie jest błędne.
Zwiększenie ceny sprzedaży u NPC powoduje, że do obiegu (do graczy) trafia więcej złota z zewnątrz. Natomiast transakcje pomiędzy graczami nie powodują, że to złoto wypada z obiegu. Cały czas jest u graczy, tylko zmienia właściciela.
To Ty mnie źle zrozumiałeś
chodzi mi o to, że skoro cena u NPC będzie wyższa niż cena jaką aktualnie gracze płacą między sobą to cena podskoczy (nikt nie będzie szukał kupca, żeby sprzedać taniej niż u NPC)
A co do tego jak Ty zrozumiałeś - nie mamy na to wpływu. W taern nie grają finansiści, a niestety w dużej mierze osoby nie mające bladego o tym pojęcia. Więc równie dobrze może działać to w sposób "mam więcej pieniędzy = stać mnie na rara, mogę dać więcej i kupić szybciej" a ze strony sprzedającego "mam kilka ofert na określoną kwotę = mogę podnieść cenę". A złoto wypada z obiegu chociażby poprzez śmierć, naprawę przedmiotu czy ulepszanie. Co przy rarach jest bardzo częste.
Ankieta dodana.