Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
 Klimat - odgrywanie postaci, kultura i sztuka wypowiedzi 

Moje zdanie na ten temat klimatu w Taernie:
Ankieta zakończyła się 24 Lip 2011, o 22:59
Brakuje mi odgrywania postaci i atmosfery wypowiedzi. 73%  73%  [ 69 ]
Obecnie jest w porządku - nic nie zmieniać. 27%  27%  [ 26 ]
Razem głosów : 95

Klimat - odgrywanie postaci, kultura i sztuka wypowiedzi 
Autor Wiadomość
Jedną nogą w Haligardzie
Awatar użytkownika

Podziękowano: 2 razy
Otrzymanych podziękowań: 6 razy
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Klimat - odgrywanie postaci, kultura i sztuka wypowiedzi
Odgrywanie postaci bardzo by zbliżyło graczy do siebie. Każdą z postaci łączy przecież dość mocno zdefiniowana przez Twórców przeszłość.

Już sobie wyobrażam te spotkania i początki wielkich przyjaźni:

- Jestem uciekinierem z ogarniętego wojną Taernu. Przysięgłem mojej matce i że pomszczę śmierć mojego młodszego brata zabitego przez Utorian i że pomogę odbudować potęgę mej ojczyzny.
- Ja to samo przysięgałem mojej mamie! Mój braciszek też zginął z rąk oprawców Utoru! Niestety moją mamusię też zabili. Bydlaki! Jestem zdeterminowany, aby wypełnić me ślubowanie.
- Och moja matka też została zamordowana. Mamy tyle wspólnego - połączmy nasze siły!
- I pocieszajmy się nawzajem po tych traumatycznych przeżyciach, które nas spotkały.

A tak na serio, to kto będzie chciał odgrywać postać, ten to będzie robił. Jednak narzucanie tego, to zły pomysł. Nie każdy to lubi.

Nie znam szczegółów i funkcjonalności Gildii, jednak sądzę, że wraz z ich implementacją będziemy mogli dobierać się w grupy wedle upodobań i prawdopodobnie powstaną Gildie zrzeszające graczy nastawionych na odgrywanie postaci. :)

8 Lip 2011, o 13:33

Podziękowali: 2 EsAmo (8 Lip 2011, o 15:50), Verti (9 Lip 2011, o 22:46)
Błądzący w Tunelach
Awatar użytkownika

Otrzymanych podziękowań: 4 razy
Odpowiedz z cytatem
Mam wrażenie że chcecie zrobić tu klimat na silę. Można by dodać taką opcje chatu,że np. Pisze się tak:

/m Z pogardą spogląda na ducha ognia -to piszemy na chacie,a wyświetla to nam tak:

"Gracz xxx Z pogardą spogląda na ducha ognia.

Oczywiście nie jest to też za bardzo dobre rozwiązanie, bo znajdą się też tacy co będą robić sobie żarty

9 Lip 2011, o 14:11
Pogromca Valdaroga
Awatar użytkownika

Podziękowano: 39 razy
Otrzymanych podziękowań: 175 razy
Odpowiedz z cytatem
a czy zechciałby ktoś z szanownych pomysłodawców zdefiniować pojęcia 'klimat' i 'klimatyczne wypowiedzi'?

bo mam wrażenie że mieszamy tu dwie sprawy, częsty niestety brak kultury i choć podstawowej poprawności wypowiedzi z tym nieszczęsnym 'klimatem'.

ja rozumiem że wiele osób tęskni za całonocnymi sesjami warhammera, ale jezeli to się wróci, to moim zdaniem na pewno nie w internecie...

a szczerze mówiąc, mi osobiście tak samo przeszkadza kaleczenie języka kompletnym ignorowaniem zasad ortografii, gramatyki i interpunkcji i wszechobecnymi angielskimi wtrętami, jak usilnym stylizowaniem go - w sumie nie za bardzo wiadomo na co - za pomocą wtykania gdzie się da archaizmów i pseudoarchaizmów.

ot takie moje zdanie...

9 Lip 2011, o 22:45
Duma Forum!
Awatar użytkownika

Podziękowano: 189 razy
Otrzymanych podziękowań: 67 razy
Odpowiedz z cytatem
Jak odróżnić brak klimatu od braku kultury? Śpieszę z wyjaśnieniem! Za to drugie lecą kneble :mrgreen:.

Btw. Ankieta ma na celu jedynie poznanie % zainteresowanych klimatem graczy.

10 Lip 2011, o 00:10
Pogromca Valdaroga
Awatar użytkownika

Podziękowano: 39 razy
Otrzymanych podziękowań: 175 razy
Odpowiedz z cytatem
ja bym może i nawet była zainteresowana, ale dalej nie wiem o czym konkretnie mówicie;p

powiedzmy gdyby to określić jako 'fantasy', to dalej może oznaczać tysiąc różnych rzeczy dla tysiąca różnych osób - klimat tolkiena i klimat sapkowskiego, mimo wspólnej tematyki, niewiele mają punktów stycznych... no, taki prosty przykład.

i co to ma w praktyce oznaczać? każecie dzieciakom, które nie potrafią się poprawnie wysłowić we własnym, współczesnym języku, silić na jakieś wymyślne konstrukcje? wtedy to dopiero nie da się czytać tego czata...

Taki globalny nakaz klimatycznych wypowiedzi z przytoczonych powodów nie będzie miał miejsca. ~ EsAmo

10 Lip 2011, o 02:19
Uciekinier Taernijczyk

Podziękowano: 0 raz
Otrzymanych podziękowań: 0 raz
Odpowiedz z cytatem
ja jestem całkowicie na tak z tym serverem lub tawerną irytują nie także teksty typu sell miecz +9 można by to innaczej ująć
taka tawerna dla spoko graczy naprawdę podniosła by morale wszystkich ludzi piszących bezustanie dwa wolne solty na fyo/DZ
jestem na TAAAK

15 Lip 2011, o 12:28
Jedną nogą w Haligardzie
Awatar użytkownika

Podziękowano: 1 raz
Otrzymanych podziękowań: 1 raz
Odpowiedz z cytatem
Serwer z klimatem?

Jaką by tam postać zrobić... : D

Swoją drogą, to ciekawi mnie, co należałoby mówić zamiast "sell miesz 7sila 69kond uszk" ...

"Drodzy rodacy odsprzedam chętnie oręż obosieczny. Trzymając go w dłoniach z pewnością przypływ sił poczujecie, a jest na tyle lekki, że i dalej biec z nim możecie. Jednakoż stan jego nienajlepszy, trzeba by się z nim do naszego druha kowala wybrać ..."

I handlowy zaspamiony :P

Może lepiej poczekajmy z tym na targowisko ;)

Ale ogólnie jak najbardziej ZA!

24 Lip 2011, o 23:34
Duma Forum!
Awatar użytkownika

Miejscowość: Cagliharmon
Podziękowano: 107 razy
Otrzymanych podziękowań: 303 razy
Odpowiedz z cytatem
Albo zamiast "czy idzie ktos na duszki?"

Czy znajdzie się mąż tęgi, albo córa godziwa, co zgodziliby się zbratać ze mną w boju przeciwko stworom z zaświatów, mrok swój do serc i dusz ludzkich wprowadzających?

To by bylo cos ^^

25 Lip 2011, o 02:37
Jedną nogą w Haligardzie
Awatar użytkownika

Otrzymanych podziękowań: 6 razy
Odpowiedz z cytatem
Nie utożsamiajmy klimatu ze stosowaniem stylizowanego archaicznego słownictwa. Niewiele osób ma predyspozycje, aby brzmiało to dobrze zamiast trącić kiczem.

Uwierzcie mi jednak, że wystarczyłoby używać poprawnego polskiego języka, bez skrótów, angielskich zapożyczeń i powiedzonek współczesnego młodzieżowego/internetowego slangu, a klimatu byłoby o niebo więcej.

Czyli wystarczyłoby:
Mam na sprzedaż miecz +7 siły, +7 kondycji.
Szukam towarzyszy na wyprawę na duchy w zamku.

Dodatkowo, gdyby dodać do tego nawet niewielką ilość odgrywania postaci i wczuwania się w świat gry, np poprzez sytuacyjne komentarze:

Strasznie zmęczony jestem po polowaniu na bagnach.
zamiast Pol dnia dzis expilem na bagnach

Mam dość Emilki z karczmy, cały czas czegoś ode mnie chce!
zamiast Ale ten Q od Emilki sie ciagnie, yafud

Dziś na wyprawie znalazłem unikalny przedmiot. Hura!
zamiast Dropnalem rara. Yeah!

to pod względem klimatu doświadczylibyśmy czegoś naprawdę przyjemnego.

25 Lip 2011, o 11:31
Pogromca Valdaroga
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konin
Podziękowano: 28 razy
Otrzymanych podziękowań: 34 razy
Odpowiedz z cytatem
Przedmówca wyjął mi moje słowa z ust. Mysth i Gruks strasznie sypneli kiczem :P
To jest tzw. napychanie na siłę archaicznych słów które głębszego sensu merytorycznego nie mają, ważne, aby czytelnik na pierwszy rzut oka pomyślał "Oooo... To Ci erudyta zacny jest!"

Szept przeznaczenia ujął to doskonale. To takie banalne przykłady, ale jakże trafne. Raduje się serce me na ich widok po prostu!

@topic
widzę, że niestety powoli umiera śmiercią naturalną. Jestem gorącym zwolennikiem klimatu więc z chęcią poszedł bym dalej przechodząc z rozmów do wprowadzenia pomysłu w życie. Nie mówię tu o "klimatycznym serwerze", gdyż taka akcja z góry jest skazana na niepowodzenie. Trzeba po prostu wziąć się do roboty i nakłonić graczy do zmiany obyczajów. Dzisiejsze społeczeństwo ma nawyk szybkiej adaptacji i naśladownictwa.
Jeśli w krótkim czasie duża osób zacznie propagować taki styl wypowiedzi wierze, że pójdą za nimi tłumy (bynajmniej będą próbować :P).

Zobaczymy jak się przyjmie, a później to już można dać odgórny nakaz na zachowanie klimatu :P

Pierwszy klimatyczny mmorpg... *szepcze do siebie podnieconym głosem, głodnym wzrokiem wpatrując się gdzieś w dal*

Surowe prawo, lecz prawo.

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem."
- Kurt Cobain

30 Lip 2011, o 10:33
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Odpowiedz   [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 110 gości