Strona 1 z 2 |
[ 20 posty(ów) ] | Idź do strony 1, 2 Następna |
Widok do druku | Poprzedni temat | Następny temat |
Poprawa chatu
Autor | Wiadomość |
---|---|
Błądzący w Tunelach
|
Chat gry jest strasznie siermiężny, podzielony na chat lokalny (panel po lewej), chaty globalne (panel górny) i chat bitewny.
Chat lokalny często traci focus podczas gry, czaty globalne zawsze coś zasłaniają. Moja propozycja to przeniesienie ikonek chatów globalnych ponad pasek chatu lokalnego, wyświetlanie zawartości wybranego chatu w okienku obecnie będącym chatem lokalnym, oraz lepszy autofocus - pisanie podczas gry zawsze wpisywałoby treść do okienka chatu. Przydatny byłby też transfer treści wpisywanej w chacie lokalnym (nie wysłanej) do pola chatu w walce, i odwrotnie. Miganie i powiadamianie o aktywności chatów mogły by działać jak obecnie, kliknięcie w obrębie ikony (ale nie na polu wyciszenia/powiadomień) wybierałoby chat i zaznaczałoby wybór np. za pomocą białego (lub animowanego) obrysu. Mam ma myśli coś mniej więcej takiego (ale z kanałem alpha dla półprzezroczystości ikonek): edit: Dla osób przyzwyczajonych do obecnej funkcjonalności, górny panel chatu mógłby pozostać niezmieniony, jako alternatywny. Wiem że nie zmieściłem wszystkich ikonek (np. gildyjnego), ale część z nich ma mniejszy rozmiar poziomy niż pozostałe, wystarczy je przeskalować - być może nawet dynamicznie, dla zachowania estetyki. edit2: niewyciszalne kanały mogłyby być wpisywane do pola chatu odmiennymi kolorami, lub z prefiksem, np. G (gildia), D (drużyna) P (pm) etc. edit3: prawoklik na chacie umożliwiałby usunięcie/dodanie ikonek poszczególnych chatów, np. chat pisklaków czy handel - nie zawsze się przydają. edit4: Podsumowanie edytów - Lepszy autofocus. Z jednym polem wpisywania tekstu niemal nie ma potrzeby przenoszenia focusa. Wyjątki to np. nadawanie nazwy petowi, gildii, wpisywanie ceny czy ilości przedmiotów w sklepie/depo, etc. - Ikony wyboru chatu ponad oknem chatu lokalnego. Skalujące się, w wypadku włączenia większej ilości ikon chatów. - Aktywność na chacie sygnalizowania miganiem ikonki, lub np. wykrzyknika nadpisanego na ikonkę. - Możliwość dodania/usunięcia ikonek pod prawym przyciskiem myszy. Usunięcie ikonki równałoby się wyciszeniu czatu (brak ikonki, więc i jej migania). - W wypadku wyłączenia/ukrycia ikonki chatu PM, piszący do osoby z wyłączonym chatem dostawałby wiadomość w rodzaju "gracz niedostępny", tak jak po wylogowaniu odbiorcy. W praktyce tryb "nie przeszkadzać". - Kliknięcie na ikonce zaznaczałoby chat jako aktywny (poprzez np. obrys) i ładowało jego zawartość. Wszystkie wpisane wiadomości byłyby wysyłane do aktywnego chatu. - Przenoszenie wpisywanej (nie wysłanej) treści z chatu trybu podróży do czatu trybu walki i na odwrót. Często podczas pisania wiadomości np. lider wpada w moba i przepada ważna informacja (np. "Walę górnego, daj mi źródło"). Rozwiązanie minimalistyczne Dodanie ikonki czatu lokalnego do chatów globalnych, gracz mógłby przesunąć chat globalny zasłaniając lokalny, nie tracąc dostępu do lokalnego. _________________ "The meme for blind faith secures its own perpetuation by the simple unconscious expedient of discouraging rational inquiry" |
5 Cze 2012, o 22:23 |
|
Uczeń Simona
|
pomysl jak najbardziej trafiony, mapa byla by wieksza bo by nam nie zaslanialo nic na groze, a czat normalny mieli bysmy w koncu mozliwosc bez problemu wyzucic do gory, bez obaw ze jakas ikonke by zaslonilo
jestem jak najbardziej na tak |
6 Cze 2012, o 00:50 |
|
Uciekinier Taernijczyk
Rejestracja: 5 Cze 2012, o 07:21 Posty: 3 Podziękowano: 0 raz Otrzymanych podziękowań: 0 raz |
Pomysl dobry ale ja bym jeszcze dodal ale nie musi tego byc ze kazdy se wybiera na jaki kolor chce pisac
|
8 Cze 2012, o 11:47 |
|
Duma Forum!
|
Ja póki co mam dla Ciebie inną alternatywę, na bezproblemowe ulokowanie czatu:
http://img832.imageshack.us/img832/8312/oknoczatu.jpg PS Screen z s0, wiec jak sie dopatrzycie jakichs dziwnych rzeczy, to sie nie dopytujcie jak to mozliwe |
8 Cze 2012, o 12:12 |
|
Walczący z drzewcami
|
ss z 17calowego lapka, piekna sprawa, rozwiazuje wszytkie problemy z chatem, polecam
_________________ Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy. |
8 Cze 2012, o 12:19 |
|
Błądzący w Tunelach
|
Podoba mi się wasze rozwiązanie. Z szerokim ekranem faktycznie ładnie to wychodzi. Rozumiem że sponsorujesz wszystkim graczom takie lapki, Mystheria?
_________________ "The meme for blind faith secures its own perpetuation by the simple unconscious expedient of discouraging rational inquiry" |
8 Cze 2012, o 12:30 |
|
Uczeń Heremona
|
musi byc 1.5 razy szerszy niz normalnie^^
Podac juz mój adres? _________________ _______ |
8 Cze 2012, o 12:31 |
|
Duma Forum!
|
Tak tylko dla jasnosci dodam:
-Nie lapek, a stacjonarny -Nie 17 a 19 calowy monitor (1440 na 900 pikseli) Na upartego, jak komus sie nie miesci z boku, moze nieco oddalic ekran gry (PPM i klikamy na oddalenie ekranu). |
8 Cze 2012, o 22:51 |
|
Uczeń Heremona
|
_________________ Żmijcia, ŁK 87 lvl [Ostlor] Kraldjur , MO 67lvl [Ostlor] Spelmastare, DT 45 lvl [Ostlor] |
8 Cze 2012, o 22:58 |
|
Współpracownik Gnarla
|
mystheria a co ty tak duzo kondy masz natym ss ?
[Domyślam się, że się ze mną droczysz, ale dla pewności przypomnę to co pisałam "PS Screen z s0, wiec jak sie dopatrzycie jakichs dziwnych rzeczy, to sie nie dopytujcie jak to mozliwe " - Mysth] |
9 Cze 2012, o 03:03 |
|
Strona 1 z 2 |
[ 20 posty(ów) ] | Idź do strony 1, 2 Następna |
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni) |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości |
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum |