Strona 1 z 2 |
[ 20 posty(ów) ] | Idź do strony 1, 2 Następna |
Widok do druku | Poprzedni temat | Następny temat |
Kradzież zwojów bufów z gildi itp.
Autor | Wiadomość | |
---|---|---|
Taernijczyk z ekwipunkiem
|
Ostatnio rozmawiając ze znajomym z zaprzyjaźnionej gildi, ten żalił mi się że mają że tak ujmę "amatora przywłaszczania sobie rzeczy". Temat ten pewnie przeplatał się przez forum wiele razy (oczywiście jestem ślepa i jadę 4 kartę i nie widzę), jednak chciałabym go poruszyć na nowo.
Domyślam się również, ze to co powiem zostanie zakończone zdaniem "zostanie wprowadzone w 3d, które będzie na dniach", jednak uważam ze rozwiązanie powinno być też zastosowane w naszej obecnej wersji gry. Kwestia nr 1 Pety gildyjne. Jak wiadomo, pety gildyjne, w zależności od lvla (a nie tak jak niektórzy myślą, że od klatki) potrafią pożerać duże ilości jedzenia i nie jest to nic nowego. Jednak fajnie byłoby wprowadzić coś w rodzaju bilansu, przykładowo: -wchodzisz w gildii w zakładkę klatek, otwierasz tam dodatkową ikonkę z listą, a tam bilans z danego tygodnia przykładowo:
Spoiler:
Jeżeli jest to dla kogoś mało zrozumiałe + oznacza osoby wpłącające więcej jedzenia, niż pety zjadają, - dla osób które nie wpłacają jedzenia, lub wpłacają go mniej, niż konsumuje dany zwierzak. W ten sposób, łatwo i czytelnie możnaby kontrolować przepływ żarcia, Kwestia nr 2 Zwoje teleportacyjne Tutaj sprawa wygląda prościej, a mianowicie wprowadzić logi kto ile zwojów bierze w danym dniu w postaci listy, przykładowo:
Spoiler:
Oczywiście na tej liście nie znalazłyby się zwoje pobrane po umieszczeniu opłaty w postaci platy. Myślę, że w ten sposób mógłby zostać rozwiązany problem z kradzieżami zwojów itp. Choć ktoś złośliwie doda, ze do gildi powinno dodawać się tylko zaufane osoby, ale jak to w życiu bywa, lepiej być przygotowanym na wszystko. Taka lista mogłaby być również przy zabieraniu bufa ze świątyni. Myślę że w ten sposób Kanclerz mógłby łatwiej kontrolować, gdzie idą dane zasoby, i temu przeciwdziałać, lub wymuszać na danych osobach większe składki, lub mniejsze, w zależności od potrzeb. |
|
6 Sty 2018, o 19:26 |
|
|
Chodząca legenda
|
Cześć, odnośnie kwestii jedzenia petów wydaje mi się, że nie jest obecnie dużym problemem zrobienia takiego zestawienia tygodniowego samemu. Bardzo łatwo możemy sprawdzić ile ktoś wpłacił jedzenia tygodniowo przy wykorzystaniu komendy:
/guilddonation - wyświetla sumę składek do gildii - ostatnie 7 dni Od wpłaconego jedzenia wystarczy tylko odjąć ilość jedzenia pobieraną tygodniowo przez peta / pety danego gracza i po kłopocie. W ten sposób otrzymujesz wspomniany bilans. Oczywiście gra mogłaby sprawdzać składki za gracza oraz odejmować i wrzucać takie tygodniowe zestawienia na jakąś tabliczkę w klatkach, lecz nie wydaje m się to mega potrzebne. Odnośnie zwojów - można ustawić odpowiednią rangę osób, które mogą je pobierać po naładowaniu portalu za złoto. Moim zdaniem takie ograniczenie powoduje, że nie ma kłopotu z kradzieżami, tylko zaufanym osobom można pozwolić brać zwoje lub rozwiązać tą kwestię na inne sposoby. W mojej gildii obecnie nie mamy żadnego kłopotu ani z liczeniem jedzenia, ani ze zwojami, a podliczenie raz na tydzień zajmuje jednej osobie dla całej gildii kilka minut. Jedynie świątynia pozostaje miejscem obecnie bez żadnej kontroli. To drobne udogodnienia, lecz nie wiem czy tak wiele kontroli w oczywisty sposób w grze to dobry pomysł. Dodanie opisanych narzędzi wręcz będzie sugerować ciągłą kontrolę. Moim zdaniem nie jest to konieczność, ale jeśli gracze chcą tak kontrolować gildiowiczów to czemu nie. Pozdrawiam @Dervis - przyznaję rację, jestem dinozaurem i moje doświadczenie w tej grze są zapewne inne niż 99% graczy. Ciężko mi jednak wypowiadać się nie bazując na mojej postaci, stąd taki spaczony punkt widzenia. Przez prawie 7 lat gry byłem raptem w 2 gildiach. _________________ Mój kanał na YT Życie jest jak szachy: albo posuwasz królową, albo bijesz konia. Życie jest jak szachy: najbardziej żałujemy ruchów, których nie możemy cofnąć. Prawdziwie wolnym człowiekiem jest tylko ten, kto nikogo nie kocha. |
|
6 Sty 2018, o 20:15 |
|
|
Współpracownik Gnarla
|
Proponowałem kiedyś wprowadzenie komendy podliczającej buffki i zwoje ale niestety temat po delikatnej krytyce umarł --> viewtopic.php?f=121&t=45943 .
Wieżę teleportacji najlepiej udostępnić tylko dla strategów, a jeśli ktoś chce zwoje to po prostu mu je pobrać po umieszczeniu przez niego opłaty do gildii. Żarcie wystarczy podliczyć tak jak opisał wyżej Szymdaro. Najgorszy problem jest z buffkami i tu przydałaby się zmiana. @Szymdaro Jesteś zapewne w gildii, która już dawno wybudowała wszystkie budynki, a członkami w niej są głównie postacie 100+. Tu bardziej jest mowa o gildiach które dopiero zaczynają rozbudowę, a 300k złota na naładowanie świątyni to dosyć sporo, z własnego doświadczenia wiem, że jeden gracz nawet przez zwykłą złośliwość potrafi wszystkie ładunki wykorzystać, a gracze w małych gildiach często zmieniają je i ciężko wskazać winowajcę. _________________ "Prędzej martwy, niż słaby" Egzoturus (Mag Ognia 124lvl) [ON] TeuRoss (Rycerz 63lvl) [ON] W grze od 23.06.2012 Zapraszam na Targ Tolnor do sklepu NN Shop >KLIK!< |
|
6 Sty 2018, o 21:48 |
|
|
Uczeń Simona
|
Może offtop ale po raz kolejny Szymdaro wypowiadasz się w temacie co do którego nie masz pojęcia- od zawsze byłeśw zgranych i znających się gildiach ale zaręczam ci że takie "rodzinne" sytuacje to wyjątek-zwykle ludzi jednoczy chęć wykorzystania siebie wzajemnie w dostępie do bufów, petów czy kleceniu party na instancje.
Wcale nie jest "łatwo" sprawdzić kto ile wpłacił jedzenia bo sprawdzanie komendą co tydzien stanu wymaga wymuszenia na graczach braku nadpłat w surowcach-albo wyznaczenia kogoś do rozliczania w excelu tabelek wpłat. Mało tego, wzory na jedzenie nie są "zaokrąglane" w związku z czym indywidualizacja wpłat i obliczanie przez silnik gry wpłat na danego peta znacznie ułatwiłoby zarządzanie gildią. Porblem ze zwojami akurat jest prosty do rozwiązania- jeden gracz na dzien bierze całą pulę zwojów i powinno mu to bez intensywnej gry starczyć na 1,5-2 tygodnie. Zliczanie przez silnik poboru bufów również wyeliminowałby sabotażystów, co znowu- noe wystąpi w stonkach, ale zdarza sie nagminnie w innych gildiach. Trzeba zakładać w przypadku mechanizmu gildii zawsze opcję złej woli gracza bo średnia wieku taernijczyków patrząc o czatach oscyluje w okolicach dawnego gimnazjum. Okradanie sie, wymienianie kont to raczej nie jest rara avis w taernie. Dlatego postulaty OPki popieram w 100%. A na larum że sie nie da- cóż okazało sie ze po naciskach dało rade naprawić już zdropione egzekutory, dało rade dodac nową instację etc. Więc to tylko kwestia chęci. |
|
6 Sty 2018, o 22:37 |
|
|
Błądzący w Tunelach
|
tj, gildia właśnie ma z zasady być zgrana a do tych nie zgranych to nie powinno się dołączać. Myślę że system jest dobry pomimo wszystko :p.
_________________ "Nigdy nie dyskutuj z idiotą: najpierw sprowadzi Cię na swój poziom, a potem pokona doświadczeniem" J love Peace |
|
7 Sty 2018, o 01:08 |
|
|
Błądzący w Tunelach
|
Weras napisał(a): tj, gildia właśnie ma z zasady być zgrana a do tych nie zgranych to nie powinno się dołączać. Myślę że system jest dobry pomimo wszystko :p. Tylko, że mówisz tutaj z perspektywy członka - zapewne jakiejś dobrej gildii z renomą, do której chcesz dołączyć, bądź w której jesteś. Tylko, że to nie członkowie cierpią na pewnych "ludziach", a głównie kanclerz... chociaż zdarza się, że inni wtedy też, a gildia się rozsypuje przez jedną osobę, której nie idzie ustalić. Wszystko tyczy się tego by wyłapywać takie osoby. Jako członek okej - co cię obchodzi jakaś drama na gildiowym, jest co pooglądać B) no, ale jako kanclerz to ma się urwanie głowy i ciężko czasem ustalić kto jest sprawcą zamieszania. Jak wiadomo też ludzie odchodzą z gildii i przychodzą... w obecnej w której jestem, i w której jestem chyba pół taernowskiego życia jak nie więcej - to składy wymieniały się tak często, że z osób, które ze mną tu były od początku - została jedna. Ciężko więc mówić o stałych zgranych składach. Owszem może te największe i "najlepsze" tak mają. Bracia na zawsze itp... jednak większość gildii dzisiaj ma wiele problemów z członkami, aktywnościami, niektóre upadają. Wielu ludzi nie gra, o nowych ciężko, bo wolą iść właśnie do takich "prestiżowych" gildii. Chyba zboczyłem nieco z tematu, ale to też jest ważna kwestia. _________________ Tikki! Kropkuj! Taaaaaaak! Niesamowita Biedronkaaaaa! |
|
7 Sty 2018, o 01:21 |
|
|
Taernijczyk z ekwipunkiem
|
Nie zrozumcie mnie źle. Jestem dumna z bycia członkiem mojej obecnej gildii i jestem tam z graczami, z którymi gram prawie od początku mojego grania na s2 jeszcze. Mam do nich zaufanie, mimo że chęci i czasu na granie coraz mniej. Jednak nie wszystkie gildie takie są, dlatego szybkie narzędzie do zarządzania, myślę że jest jak najbardziej pożądane przez kanclerzy. Zdaję sobie również sprawę z tego, ze przez wielu graczy będzie to uważane jako zbędna kontrola, i szukanie na sile powodu, by kogoś wywalić z gildi. Temat założyłam, ponieważ znajomy miał problemy w gildi z wyżej wymienionych problemów. Celowo nie ujawniam też dokładnej sytuacji, ponieważ takie rzeczy potrafią bardziej zaszkodzić, nić pomóc. Po za tym z życiowego doświadczenia wiem, że nawet najbardziej zaufana osoba może cię zawieść. To dlaczego nie w grze? I tak jak w pracy może się okazać że twój współpracownik, którego lubisz i cenisz, może cię okradać i oszukiwać, tak w gildi może dojść do takiej sytuacji, a chcąc czy nie chcąc prowadzenie gildi przypomina trochę zarządzanie organizacją, gdzie wszelakie narzędzia ułatwiajace zarządzanie, są mile widziane, więc czemu nie w grze?
|
|
9 Sty 2018, o 18:13 |
|
|
Współpracownik Gnarla
|
Sam pamietam kiedys jak mialem druga postac w wrogiej gildii -szpiega hahaahh-. Bylo to wieki temu, ale nie o to tu chodzi. Zeby nieco ulatwic nam oro, logowalem na tego szpiega i wyczerpywalem buffki gildii niezauwazenie, bez zadnych konsekwencji, bez ryzyka. Wiem ze zachowywalem sie nieodpowiednio, ale wlasnie tez taka wiedza, ze jestesmy nie do wykrycia, kusi ludzi do takich wlasnie rzeczy.
_________________ Nie wiesz o co chodzi? Chodzi o http://screenshooter.net/100009842/kesibin Turniej Profesji Ostlor 2018 Luty: 1 Miejsce Turniej Profesji Ostlor 2018 Grudzień: 1 Miejsce 11.03.2017 11:16 Epik Imisindo został zdobyty! |
|
9 Sty 2018, o 18:46 |
|
|
Zabójca Tilsai
|
Witam
Kiedyś pisałem w jednym temacie o bardzo dobrym rozwiązaniu problemu z żarciem które polegałoby na tym że każdy wpłacał by żarcie tylko na swojego peta, to rozwiązałoby wszystkie problemy z tym związane. Problem z buffkami dałoby się ograniczyć gdyby szanowna administracja w końcu wprowadziła limit czasowy czyli 3 buffki na pół godziny. Ten problem istnieje od dawna. Problem z zwojami tp możecie rozwiązać sami. Po prostu podzielcie liczbę dostępnych zwoi przez liczbę graczy w gildii i ustawcie tak na każdą range bez dawania każdemu stratega bo to debilizm dawać każdemu stratega, wtedy taka osoba może sobie na chwilę ustawić ile chce wziąć i zabrać wszystko. Jeżeli zostawałyby jakieś zwoje gdy większość już pobrała to jeden z zaufanych strategów mógłby pobrać resztę przed samym doładowaniem. Ja w swojej Gildii obliczyłem że każdy z petów w 1 klatce wpierdziela średnio na tydzień 400 żarcia i tyle każdemu każe wpłacać na peta. Za składki nagradzam rangami w góre, za ich brak ranga w dół po każdorazowym podliczeniu. Jak ktoś jest darmozjadem to nie mam skrupułów i po prostu usuwam po aspirancie. Myślę że co niektórym przydałby się poradnik do zarządzania Gildią.. Pozdrawiam _________________ Gram od: 2011-04-13 PEWNE INFORMACJE POZOSTANĄ UKRYTE ! ; ) MALDITO OSTLOR 101 TOLNOR 60 HELLSINGMO OSTLOR 44 VIP OSTLOR 37 OZ TOLNOR 31 |
|
9 Sty 2018, o 21:34 |
|
|
Błądzący w Tunelach
|
Żarełko dla peta zostało ustalone wspólnie, bo członkowie gildii powinni sobie w takich kwestiach ufać. Niestety, zostało to ustalone dawno temu. Raczej nie przewidziano, że teraz większość graczy będą stanowiły nupy bez najmniejszego poczucia obowiązku, których wyróżnia postawa "pet, buff, czat off i w swoją stronę".
Tak samo stawiając czarne pod wieżą nie przewidziano, że pojawi się tyle [ za przeproszeniem ] śmieci bez honoru, którzy mając 120 poziom wbijają do grupowych pvp 30 lvl'i. Wielce zabawne, zabicie 4 nupków naraz jednym deszczem, powinny być za to medale. _________________ For what shall it profit a man, if he shall gain the whole world, and lose his own soul? |
|
9 Sty 2018, o 22:02 |
|
|
Strona 1 z 2 |
[ 20 posty(ów) ] | Idź do strony 1, 2 Następna |
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni) |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości |
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum |