Strona 3 z 3 |
[ 29 posty(ów) ] | Idź do strony Poprzednia 1, 2, 3 |
Widok do druku | Poprzedni temat | Następny temat |
Zarządzanie złotem w skarbcach gildiowych
Autor | Wiadomość |
---|---|
Walczący z drzewcami
|
Duże poparcie z mojej strony:)
_________________ ,,Szczęście to mit - stworzyliśmy go sami.'' |
30 Lis 2011, o 00:26 |
|
Taernijczyk z ekwipunkiem
Rejestracja: 27 Lis 2011, o 14:17 Posty: 13 Miejscowość: Dąbrowa Górnicza Podziękowano: 0 raz Otrzymanych podziękowań: 2 razy |
Zdecydowanie na tak... !
Jest to dobry pomysł bo po pierwsze pomoże "biedniejszym" graczom w gildi dzięki czemu ten gracz będzie się mógł szybciej rozwijać i więcej do gildi wpłacać. + osobiście jeszcze chciałbym aby było coś takiego jak księga wypłat i wpłat. i jeśli gracz owy chce wypłacić ze skarbca musi podać powód i sumę do Lidera Gildi Wtedy Lider albo akceptuje wypłatę albo ją degraduję. i wszyscy się cieszą z takiej możliwości. _________________ Crudelius est quam mori semper timere mortem... Postacie: |VooDoo|Sprzedany!|Serwer1| - |Poziom = 90| |Rycerz|Sprzedany!|Serwer4| - |Poziom = 34| KONIEC KARIERY! |
30 Lis 2011, o 13:27 |
|
Uciekinier Taernijczyk
|
@Szymdaro
Najpierw przeczytaj moje wpisy ze zrozumieniem , bo widzę, że idea tych wypłat Ci umknęła. Na prawdę nie wiem, w jakich gildiach przebywa większość osób, które są zdecydowanie na nie... Z Waszych wpisów można wyczytać totalny brak zaufania do swoich współziomków i przeraźliwa trwoga o te pixelowe dobra. No coś tu jest nie halo. Przecież ideą tych wypłat nie jest roztrwonienie funduszy gildii na byle co, zmarnowanie zasobów, szastanie kasą itd. Fundusze uzyskiwane z składek członkowskich w swym zamyśle mają być spożytkowane na potrzeby gildii, a przede wszystkim, jej członków. Czyli: wszyscy solidarnie składamy się po x k golda np. raz w tygodniu, wpłacamy te pieniądze do skarbca. Gdy jeden z klanowiczy nie ma funduszy np. na rare, wejście na DZ itp. zwraca się poprzez forum wewnątrz gildyjne/ czat gildiowy (lub jakis automat) o pożyczkę / dotację (w zależności jak gildia się umówi). Uprawnione rangami osoby albo ją przyznają albo nie. Każda wypłata jest kontrolowana, każdy z gildii wie co zrobiono z każdą wypłaconą kwotą. Co do tego, że ktoś może się nie zgodzić. No wybacz, ale ja Bogu dzięki takich samolubów nie mam w klanie. Skoro wszyscy się składamy, a bywa różnie, to trzeba zrozumieć, że dziś mnie brakuje pieniędzy a za miesiąc komuś innemu. Zarobi to odda. Proste. |
30 Lis 2011, o 18:12 |
|
Uczeń Heremona
|
popieram~
Nie oszukujmy sie, polowa gildi to zbior "randomow" lecz duzo jest tez gildi ktore graja ze soba dlugi czas i znaja sie nawzajem , ufaja sobie.Zdarzy sie czasem ze nie ma innego wyjscia jak porzyczyc od kogos a w "rodzinie" kazdy sobie pomaga czyz nie ? ^.~ lecz nie kazdy gra 24/7. Opcja wyplaty kasy w takim wypadku byla by pomocna lecz cala operacje ograniczyl bym tylko i wylacznie do lidera gildi i ewentualnie "strategow".(w powaznych gildiach nie mianujesz na zastepce byle kogo a osoby najbardziej zaufane).Ryzyko ze ktos tu okradnie cala gildie jest takie samo jak w kazdym innym wypadku (bo jesli znasz kogos dlugo i masz do niego zaufanie to czy jest w tej samej gildi czy w innej zapewne podasz mu pomocna dlon) _________________ *Shortbow* - 119 - s3 - DELETED (Assassins of Kings 4 ever) (In)famous asian women lover from s3. |
1 Gru 2011, o 02:07 |
|
Uczeń Simona
|
Popieram pomysł,ale kase mógłby tylko wypłacać kanclerz i strateg
_________________ "Chęć stania się kimś innym jest marnotrawstwem osoby, którą jesteś." |
1 Gru 2011, o 17:52 |
|
Duma Forum!
|
Z pewnoscia jest kilka (kilkanascie) zgranych gildii, ktorym by ten pomysl ulatwil zycie. Niestety dla mnie jako GMa oznaczaloby uzeranie sie z tymi nieuczciwymi wiec jestem na nie.
Zapewne znajda sie osoby, ktore zaloza gildie, pozapraszaja ludzi, beda kazali wplacac kase, a po jakims czasie cala kase sprzatna i zlikwiduja gildie. Ja niestety wiem, ze tego typu oszustow jest naprawde duzo, a tropienie kazdego z nich, sprawdzanie w jaki sposob rozeszlo sie skradzione zloto itd. to naprawde ciezkie i czasochlonne zajecie, a i bez tego dostaje dziennie kilka nowych spraw. Bardziej jestem za tym, by umozliwic wyplacenie tego, co sami wplacilismy, choc tu tez pojawiaja sie problemy. |
3 Gru 2011, o 00:41 |
|
Jedną nogą w Haligardzie
Rejestracja: 2 Lip 2011, o 10:53 Posty: 32 Miejscowość: Luton / UK Podziękowano: 0 raz Otrzymanych podziękowań: 2 razy |
Pomysł jak najbardziej trafiony popieram w 100%. Taern nie jest moją pierwszą grą należąc do gildii/klanu zawsze były organizowane składki na różnego typu zapotrzebowania. Nigdy nie spotkałem się z grą w której lider nie mógł wypłacać złota ze skarbca (trochę dziwne że tu się nie da :p). Co do kradzieży złota, takie przypadki były i będą bo zawsze znajdzie się ktoś nieuczciwy. Ja nie mam problemu z zaufaniem co do moich członków z gildii, bo nie gram z nimi od wczoraj. Trzeba grać z głową i nie dać się oszukać, szczególnie kiedy ma się 20 poziom i chce się dołączyć do gildii. Chociaż dobry kanclerz powinien wiedzieć, że każdy powinien się najpierw ubrać i zdobyć odpowiedni lvl a dopiero później zbierać na siedzibę gildiową.
Shorty napisał(a): Opcja wyplaty kasy w takim wypadku byla by pomocna lecz cala operacje ograniczyl bym tylko i wylacznie do lidera gildi i ewentualnie "strategow".(w powaznych gildiach nie mianujesz na zastepce byle kogo a osoby najbardziej zaufane). Rangi i uprawnienia to podstawa w każdej grze _________________ pozdrawiam, WytrawniSmakosze.pl |
3 Gru 2011, o 14:28 |
|
Chodząca legenda
|
Pomysł nietrafiony. Szymdaro ma w 100% rację.
Po co chcecie wpłacać kasę na gildie, skoro zaraz ktoś inny ma ją wypłacić? Zamiast wpłacać do gildii to trzymajcie kase na czarną godzinę w swoim własnym depo. Chcesz pomóc znajomemu finansowo, to zrób to przez normalny handel. Nikt nie każe wam wpłacać całej forsy do gildii. Załóżmy, że pomysł zostanie wprowadzony i co? Jeden musi wypłacić 1kk bo kupuje uguns, drugi musi wypłacić 3kk, bo brakuje do opoki. W takiej sytuacji gildia nigdy się nie rozwinie bo co chwile komuś na coś zabraknie i musi wypłacić. Więc trzeba racjonalnie dysponować swoim złotem. Dostosować wpłaty do swoich możliwości. Piszecie, że w gildii ludzie sobie ufają, a co z random gildiami? Będą tylko kombinować jak tu sobie dorobić na innych, przyjmą byle kogo, powpłacają kasę i kanclerz wypłaci sobie całą kasę i ucieknie w świat. Przysporzy to sporo pracy dla Gm. To z kolei doprowadzi do sytuacji, kiedy GM nie będzie mógł wam pomóc w tej chwili bo jest zajęty inną sprawą. Można ewentualnie wprowadzić limit wypłaty, np 20% ilości golda dziennie, aby randomgildie nie mogły żerować na innych. |
3 Gru 2011, o 14:58 |
|
Pogromca Valdaroga
|
znaczy chcecie sobie z gildiowego skarbca bank urządzić? może jeszcze niech procent rośnie ^^ chyba nie temu miały one służyć;)
zgadzam się że na wyjście na dz czy inne nagłe potrzeby można pożyczać złoto przez zwykły handel, jeżeli jesteście tak zgrani jak mówicie to tym bardziej nie będzie z tym problemu. myślę tylko że dobrze by było gdyby te wpłacone sumy nie przepadały przy rozwiązaniu gildii - nie wiem czy po równo miałyby się dzielić, czy 'każdemu wg zasług', ale jakoś powinny. (jeżeli chodzi o gry w których nikt nie może wspólnie uzbieranej kasy wypłacać to służę przykładami, ale to już może na pw zainteresowanym;p) |
3 Gru 2011, o 16:23 |
|
Strona 3 z 3 |
[ 29 posty(ów) ] | Idź do strony Poprzednia 1, 2, 3 |
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni) |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości |
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum |