![]() |
Strona 2 z 2 |
[ 17 posty(ów) ] | Idź do strony Poprzednia 1, 2 |
Widok do druku | Poprzedni temat | Następny temat |
Celnośc
Autor | Wiadomość |
---|---|
Uciekinier Taernijczyk
![]() |
Dzień dobry,
Gram PVE - jestem tym ... prawie dobrym... No dobrze, ale jak to ma się do bicia mobków.... idąc na wyprawę często zastanawiam się co zrobić, jakie itemy zabrać, aby bić ze 100% skutecznością/celnością: Założenie: bijemy Chłopa lvl 1 - najłatwiej bo biedny, po prostu szalejemy. Łucznik nie ma odpalonych zmysłów (bo i po co czyli +0% szansa trafienia do wzoru stawiam 1 ) i strzela z precyzyjnego strzału na poziomie 7 (a co mogę ... +17% do trafienia), posiada 82 zręczności i wkłada w ten atak 5 PA. Atak = (30+82) * 5 * (1) * 1,17 = 655,2 Obrona = (30+0) * 2 * (1) = 60 - prawdopodobny Szansa na trafienie = 95% - notabene mi w realistycznej walce czytając ze "scrinu" wychodzi 98% - wynik sprawdziłem kilkanaście razy /spadła mi reputacja na wiosce - Roman się nie odzywa, o darmowym bimbrze nie wspomnę/. Pytanie: Jak zabić chłopa ze 100% celnością ? - Czy jest to możliwe ? No chyba że biedny Chłop, nic, nie da sobie w obronę przeciw łucznikowi - ale to bez sensu. Ps. Hmm... Chłop też mnie trafia kamieniem z 98% celnością - co za żenada... oczywiście 0 PA w obronie ale już widłami dźga mnie ze 100% celnością... on już na samą myśli, że ja obok przechodzę powinien na kolana padać i transfuzje rozpoczynać.... Pozdrawiam Grażka S3 31lvl - chyba zacznę od nowa bo zaliczyłem 2 zgon ... |
27 Maj 2011, o 11:34 |
![]() |
![]() |
|
Administrator ![]() Rejestracja: 18 Cze 2009, o 16:34 Posty: 3515 Podziękowano: 108 razy Otrzymanych podziękowań: 1521 razy ![]() |
Jeżeli mob ustawi chociaż 1 pa to nigdy nie da się osiągnąć 100% celności.
|
27 Maj 2011, o 14:17 |
![]() |
![]() |
|
Uciekinier Taernijczyk
![]() |
Dziękuje za szybką i jasną odpowiedź....
No to nie poszalejemy... aczkolwiek nudne to by było i chyba niesprawiedliwe, gdybym trafiał biednego Chłopa x-razy pod rząd z 100% celnością, a on nie miał cienia szansy, że nie trafie .... idę podgonić reputację, co by się z Romanem napić .... Pozdrawiam Grażka S3 |
27 Maj 2011, o 14:52 |
![]() |
![]() |
|
Walczący z drzewcami ![]() Rejestracja: 20 Sty 2011, o 06:55 Posty: 438 Miejscowość: Bdg Podziękowano: 8 razy Otrzymanych podziękowań: 14 razy ![]() |
Przy ustawionym 0 PA w defa, u nas czy u moba, ataki wchodzą różnie, na 100% , na 99/98% - i tych można uniknąć
![]() Skąd te różnice ? _________________ S2 ןןoɹ puɐ ʞɔoɹ Nasze społeczeństwo samo się ogłupia! 1 vs 1 - do 74 - 2 miejsce 2 vs 2 - 51+ - 1 miejsce 5 vs 5 - 51+ - 1 miejsce 5 vs 5 - do 50 lvl - 1 miejsce 3 vs 3 - 3 miejsce, we dwóch ![]() Brotherhood Of Death |
27 Maj 2011, o 15:00 |
![]() |
![]() |
|
Uciekinier Taernijczyk
![]() |
Dd,
Zależy od tego ile dany mob, da punktów PA w swój atak lub obronę.... jeśli mob wyda, chociaż 1 PA w obronę to nie trafisz go z 100% celnością. /cytuje Drygu/ W przypadku kiedy TY masz 0 PA w obronie i mobek Cię atakuje różnica między 100%, 99% czy też 98% celności wynika z tego samego - czyli mob dał więcej lub mnie PA w dany atak. Hmm... a dlaczego czasem udaje się takiego ataku uniknąć - szczęście, przypadek, admin pomaga ![]() Ponadto w przypadku łucznika bierz pod uwagę: siłę wiatru, temperaturę, pozycję do strzału - nie zawsze mamy najlepszą - czasem leżę w trawie miedzy robalami i czaję się na zdobycz, ciężka zbroja przeszkadza, stuka, w sumie szukam jakiejś lekkiej skórzanej, no i na koniec opanowanie i precyzja - ciężko jest trafić stale biegnących w twoją stronę zgraje bandytów z większymi lvl od ciebie - masz 10 sec na podjęcie decyzji walka czy ucieczka ![]() Pozdrawiam Grażka S3 |
27 Maj 2011, o 15:23 |
![]() |
![]() |
|
Jedną nogą w Haligardzie ![]() ![]() |
Cytuj: Od czego zależy powodzenie ataku? Powodzenie ataku zależy od atakującego oraz od obrońcy. Atakujący: Wzór: (30 + stats) * PA * (modAtak) * modU PA - ilości przeznaczonych PA na atak przez atakującego. stats - Zręczność w przypadku ataków fizycznych i dystansowych, Wiedza w przypadku uroków i magicznych ataków dystansowych modU - modyfikator od umiejętności modAtak - efekty obniżające lub zwiększające parametry Obrońca: Wzór: (30 + stats) * PA * (modObrona) PA - ilości przeznaczonych PA na odpowiedni rodzaj obrony. . stats - Zręczność w przypadku ataków fizycznych, dystansowych oraz magicznych ataków dystansowych, Wiedza w przypadku uroków modObrona - efekty obniżające lub zwiększające parametry Następnie wartości są porównywane. Atak jest udany jeżeli atakujący osiągnął większy wynik. drygu napisał(a): Szansa na trafienie = atak/(atak +obrona) Wyrażona w procentach. np. 20/(20+80) = 20% na powodzenie Co najmniej jeden z powyższych wzorów nie jest pełny/poprawny. Inaczej nie byłoby możliwe, że mając 0 PA w obronie, można uniknąć ataku dystansowego (wyświetla się szansa mniejsza od 100%). Mam więc prośbę o aktualizację tych wzorów. Przy okazji przydałoby się poprawić informacje w dziale "walka" w Taern Wiki. Oprócz przytoczonego wzoru nieprawdziwa jest informacja, że każdy +1PA podnosi szansę powodzenia obrony/ataku o 20%. _________________ And so I left - cold of heart and soul. Forced to the road, and the long, bitter night. |
9 Sie 2011, o 16:59 |
![]() |
![]() |
|
Taernijczyk z ekwipunkiem
![]() |
Myślę ,że w przypadku obrony dystansowej wzór wygląda tak:
Obrona = (30 + stats) * PA * (modObrona) + X ,gdzie X jest stałą ,którą Drygu ukrywa. Być może doszedł do wniosku ,że nawet jeśli cel się nie broni ,to z dystansu można w niego nie trafić ![]() Zaraz to zresztą przetestuje:) |
9 Sie 2011, o 20:24 |
![]() |
![]() |
|
![]() |
Strona 2 z 2 |
[ 17 posty(ów) ] | Idź do strony Poprzednia 1, 2 |
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni) |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość |
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum |