![]() |
Strona 1 z 1 |
[ 2 posty(ów) ] |
Widok do druku | Poprzedni temat | Następny temat |
Błąd/niedopowiedzenie tekstu w jednej ze wskazówek
Autor | Wiadomość |
---|---|
Taernijczyk z ekwipunkiem
![]() |
Witam, chciałbym na szybko zgłosić błąd tekstu w jednej ze wskazówek, czyli krótkich tipów/informacji które ukazują się nam wraz z wejściem do gry
Obecnie brzmi ona następująco: Cytuj: Sprzedaż rzeczy u kowala daje 30jej wartości wyrażonej w złocie. 1) brak spacji między "30" a jej" 2) odnosimy się do rzeczy, czy do wartości? Jeśli do rzeczy, to powinno być 30 % wartości rzeczy, czyli "ich" -> Rodzaj męski, liczba mnoga (chociaż i to dziwnie brzmi. Tutaj sam nie wiem, ale myślę, że w założeniu chodziło o cenę (30% ceny wyrażonej w złocie) ale czy można zmienić formę czasownika bez powiadomienia czytelnika do czego się on odnosi? 3) 30 czego? My oczywiście wiemy, że chodzi o procenty (30 procent [%]) ale nie każmy się innym domyślać. 4) "Rzecz" brzmi tak...Zwyczajnie. Dla mnie rzecz to kamień, szmatka, hulajnoga, banan czy Głośnik. Rzecz odnosi się do wszystkiego, bo wszystko wokoło to jedna wielka rzecz -> w przeciwieństwie do słowa "przedmiot" (analogicznie do sprzętu czy owoców) który, myślę, pasowałby tu idealnie. 5) Niektóre przedmioty dają więcej (nadpisane) niektóre mniej (uszkodzone) więc tutaj wprowadzacie czytelnika w błąd. 5) Całe te zdanie jest jakieś dziwne... Niemniej jest ono stanowczo do zmiany. Jeśli miałbym zaproponować coś od siebie, to wyszłoby coś takiego: Cytuj: Za sprzedaż nieuszkodzonych przedmiotów otrzymujemy 30% wartości wyrażonej w złocie. Można to trochę rozwinąć i napisać: Cytuj: Za sprzedaż uszkodzonych/nieuszkodzonych/nadpisanych przedmiotów otrzymujemy odpowiednio 15/30/55% wartości wyrażonej w złocie. Pozdrawiam i mam nadzieję że nie narozrabiałem zakładając ten temat. Even |
28 Lut 2012, o 04:48 |
![]() |
![]() |
|
Duma Forum! ![]() Rejestracja: 8 Lis 2010, o 01:32 Posty: 4230 Miejscowość: Cagliharmon Podziękowano: 107 razy Otrzymanych podziękowań: 303 razy ![]() |
Ten tip zostanie niedlogo wywalony ^^
|
28 Lut 2012, o 16:33 |
![]() |
![]() |
|
![]() |
Strona 1 z 1 |
[ 2 posty(ów) ] |
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni) |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości |
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum |