![]() |
Strona 1 z 2 |
[ 14 posty(ów) ] | Idź do strony 1, 2 Następna |
Widok do druku | Poprzedni temat | Następny temat |
Mechanika krwawienia
Mechanika krwawienia
Autor | Wiadomość |
---|---|
Błądzący w Tunelach ![]() Rejestracja: 30 Cze 2016, o 19:39 Posty: 112 Podziękowano: 31 razy Otrzymanych podziękowań: 32 razy Nick w grze: Havada Serwer: Ostlor ![]() |
Witam, ostatnio zastanawiałem się nad logiką niektórych elementów walki, głównie nad krwawieniem. Przykładowa sytuacja jest następująca: spocony i zły barbarzyńca na 100 poziomie rzuca się na, powiedzmy, niedźwiedzia, gryzie go, uderza dyńką, przeciwnikowi - zgodnie z opisem skilla - otwierają się poważne rany, będzie krwawił stosownie do zdolności gryzącego, czyli spodziewany się jakichś 2500 obrażeń na początku następnej tury. Ale ale - w drużynie z bb był jeszcze Burek, poziom 10, wierny pies rzuca się na przeciwnika zaraz po barbarzyńcy i stara się dołożyć swoje trzy grosze, gryząc po 40. Efekt: krwawienie w następnej rundzie jest bliskie zeru. Zasklepił jego rany, czy jak? To ja poproszę, żeby mój pies gryzł mnie samego kiedy mam oberwać dużo z krwawienia, najpewniej uratuje mi życie. Dlaczego gryząc wybawia się przeciwnika od wszelkich obrażeń, powstałych w wyniku innych ugryzień? Proponuję dopracować system gryzienia, pochylając się też przy okazji nad dyńką, bezpośrednio z nim związaną.
_________________ Jeżeli chcesz poznać różnicę między samouczkiem a prawdziwym Taernem, odwiedź nas na hc. Ostatnio edytowany przez Havada, 4 Cze 2017, o 19:05, edytowano w sumie 1 raz |
4 Cze 2017, o 10:04 |
![]() |
![]() |
|
Uczeń Simona
![]() |
Podobnie masz w sytuacji, gdy np. wrzucasz okrzyk czy u moskow wrazka.
Liczony jest ostatni wbity, a nie mocniejszy. Dlatego tez taktyka/strategia, jest wazna. Podobnie jest z doborem peta. |
4 Cze 2017, o 11:23 |
![]() |
![]() |
|
Błądzący w Tunelach ![]() Rejestracja: 30 Cze 2016, o 19:39 Posty: 112 Podziękowano: 31 razy Otrzymanych podziękowań: 32 razy Nick w grze: Havada Serwer: Ostlor ![]() |
Wiem, jednak o ile w przypadku innych efektów nadpisywanie ma jeszcze jakiś sens, o tyle leczenie krwawienia innym krwawieniem sensu nie ma.
_________________ Jeżeli chcesz poznać różnicę między samouczkiem a prawdziwym Taernem, odwiedź nas na hc. |
4 Cze 2017, o 13:24 |
![]() |
![]() |
|
Błądzący w Tunelach
Rejestracja: 11 Lip 2016, o 20:18 Posty: 91 Podziękowano: 10 razy Otrzymanych podziękowań: 29 razy Nick w grze: SmilodonKyx Serwer: HardCore ![]() |
Przy innych debufach tez nie jak ktos ci sypnie garsc piasku w oko a drugi ktos troche mniejsza ilosc to ten pierwszy piach nie wypadnie ci z oka albo jak ktos krzyknie glosno i sie wystraszysz a potem ktos ciszej to strach chyba nie zmaleje
![]() Gra nie musi odpowiadac rzeczywistosci |
4 Cze 2017, o 13:38 |
![]() |
![]() |
|
Taernijczyk z ekwipunkiem ![]() Rejestracja: 31 Paź 2016, o 10:55 Posty: 16 Podziękowano: 6 razy Otrzymanych podziękowań: 5 razy Nick w grze: BuczolNup Serwer: Tolnor ![]() |
Zrób ankietę, ponieważ wiele graczy się zgodzi z tym co napisaliście
![]() _________________ Larkas - Itolowskyyy - Bóczol - BuczolNup Ostlor - Itoleqq |
4 Cze 2017, o 16:35 |
![]() |
![]() |
|
Błądzący w Tunelach
Rejestracja: 12 Gru 2014, o 03:04 Posty: 147 Podziękowano: 26 razy Otrzymanych podziękowań: 41 razy Nick w grze: Uiopek ![]() |
Popieram autora tematu. Wiem, że to gra, ale w niektórych aspektach przydałoby się trochę realizmu.
|
4 Cze 2017, o 18:57 |
![]() |
![]() |
|
Nadpisywanie buffów i debuffów też jest z jednej strony nielogiczne (choć nie aż tak bardzo), a z drugiej strony wprowadza ciekawe urozmaicenie w walce. Jednak gryzka (oraz podpalenie i zakażenie) to inna sytuacja, bo w jej przypadku nie jest to już kwestia jakiejś klątwy (typu otępienie), wiszącej nad graczem, tylko bezpośrednich obrażeń, które otrzyma, czego nie można powiedzieć o przywoływanych w poprzednich postach przykładach. Jeśli jeden rycerz wprowadzi cię w trans, a następnie inny rycerz wprowadzi cię w słabszy trans, to jesteś w słabszym transie i to ma jakiś tam sens. Ale jak ktoś w furii rozerwie ci zębami gardło, a następnie Burek ugryzie cię w kostkę i jesteś już zdrów jak ryba, to to już logiczne nijak nie jest.
_________________ Jeżeli chcesz poznać różnicę między samouczkiem a prawdziwym Taernem, odwiedź nas na hc. |
4 Cze 2017, o 19:04 |
![]() |
![]() |
|
Jedną nogą w Haligardzie
Rejestracja: 9 Lip 2014, o 00:59 Posty: 33 Podziękowano: 1 raz Otrzymanych podziękowań: 19 razy Nick w grze: Eist ![]() |
W temacie gryzienia - żeby barbarzyńcy zwierzak nie psuł krwawienia, pozbawili Darklinga i Twiga tej cudownej umiejętności. To było łatwiejsze, więc chyba i u piesków nie zmienią kolejności gryzienia, ani samego skilla u brb.
_________________ Bo w życiu i w grze trzeba sobie pomagać |
4 Cze 2017, o 19:11 |
![]() |
![]() |
|
Błądzący w Tunelach
Rejestracja: 12 Gru 2014, o 03:04 Posty: 147 Podziękowano: 26 razy Otrzymanych podziękowań: 41 razy Nick w grze: Uiopek ![]() |
Eist napisał(a): W temacie gryzienia - żeby barbarzyńcy zwierzak nie psuł krwawienia, pozbawili Darklinga i Twiga tej cudownej umiejętności. To było łatwiejsze, więc chyba i u piesków nie zmienią kolejności gryzienia, ani samego skilla u brb. Jeśli tak było, to to przykre. I może świadczyć o: a) programista kalosz b) ograniczenia Stawiam na b, co sugerowałoby, że takie rzeczy nie będą miały miejsca w 3d, w końcu własna gra, o wiele mniej ograniczeń. |
4 Cze 2017, o 22:21 |
![]() |
![]() |
|
![]() |
Może przy okazji jakiś "nerf" dla krwawienia by się trafił
![]() |
4 Cze 2017, o 22:36 |
|
![]() |
|
![]() |
Strona 1 z 2 |
[ 14 posty(ów) ] | Idź do strony 1, 2 Następna |
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni) |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości |
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum |