![]() |
Strona 3 z 5 |
[ 43 posty(ów) ] | Idź do strony Poprzednia 1, 2, 3, 4, 5 Następna |
Widok do druku | Poprzedni temat | Następny temat |
Polszczyzna
Autor | Wiadomość |
---|---|
Uczeń Simona
![]() |
Pal szesc zwykle bledy ortograficzne, typu rz/ż, u/ó ch/h. Razi toto w oczy, ale jest jeszcze w granicach tolerancji.
Gorzej kiedy taki delikwent zupelnie nie czuje roznicy pomiedzy rz/ż/sz trz/cz/ t/d/p i/j f/w g/k u/ó/ł ą/ę/oł/eł/ou dź/c (sorki "ce z kreska" mi nie odbija). Czasem po prostu siedze i czterowyrazowy komunikat rozpracowuje przez piec minut (nierzadko pytajac zony czy moze ona cos z tego rozumie), zastanawiajac sie po jakiemu gosc pisze. Niestety wiekszosc zle piszacych pisze wlasnie w taki sposob. No chyba ze pisze to niewidomy (oni pisza fonetycznie), to przepraszam bardzo, nie chcialem urazic. Co do Strofowania/poprawiania tudziez zwracania uwagi - nie zawsze to pomaga, ale raz sie udalo - zauwazylem u jednego "objechanego" gracza poprawe, przynajmniej czesciowa. Byc moze pomoglo to ze nie tylko ja ale tez i kilku lewelem wyzszych graczy dolaczylo sie do hm... uwag na temat ortografii delikwenta. |
21 Cze 2011, o 13:15 |
![]() |
![]() |
|
Jedną nogą w Haligardzie ![]() Rejestracja: 25 Kwi 2011, o 15:08 Posty: 25 Miejscowość: Katowice Podziękowano: 4 razy Otrzymanych podziękowań: 1 raz ![]() |
JA MA DYSLEKSJĘ!!! ale staram się jak najmniej robić błędów nawet koleżanka mnie poprawia cały czas
_________________ Venedek S2 Klasa: łucznik Lvl: 21 Rary na sobie: maiarot, anabolik i arcan Rary w depo: piro Postać powstała 19.11.2011 Cel: mistrz pvp/pvm, zbieracz rarów i zabicie po 1000 razy każdego moba "Śmierć będzie ostatnim wrogiem którego pokonamy" |
22 Cze 2011, o 15:21 |
![]() |
![]() |
|
Błądzący w Tunelach
Rejestracja: 27 Maj 2011, o 00:37 Posty: 89 Miejscowość: dortmund Podziękowano: 1 raz Otrzymanych podziękowań: 3 razy ![]() |
magus napisał(a): Pal szesc zwykle bledy ortograficzne, typu rz/ż, u/ó ch/h. Razi toto w oczy, ale jest jeszcze w granicach tolerancji. Gorzej kiedy taki delikwent zupelnie nie czuje roznicy pomiedzy rz/ż/sz trz/cz/ t/d/p i/j f/w g/k u/ó/ł ą/ę/oł/eł/ou dź/c (sorki "ce z kreska" mi nie odbija). Czasem po prostu siedze i czterowyrazowy komunikat rozpracowuje przez piec minut (nierzadko pytajac zony czy moze ona cos z tego rozumie), . gratuluje ze zone wciagasz w gre jeszcze ![]() kazdy pisze jak mu wygodnie i nikt na to nic nie poradzi... nie to jedna i nie jedyna gra ktora ma problem z takimi graczami inne gry ktore w regulaminie karaja graczy za bledy ort. lub wywalaja ich z czatu stracili mnostwo graczy przez to i sami gm-y i modowie w te gry juz tylko graja oraz takie cwoki co tylko poprawiac by innych chcieli... ale jak im sie gafe strzeli to nawet sami siebie nie poprawiaja bo poco ? |
22 Cze 2011, o 19:59 |
![]() |
![]() |
|
Uczeń Simona
![]() |
W inne gry nie gralem... no moze oprocz jednej, na ktorej nabawilem sie takiego "dystansu" do gier typu MMO(*) ze Taernu sprobowalem ze 3 miesiace po tym jak o nim uslyszalem. A tak to chociaz staz mialbym solidny...
Ale uwaga poniekad sluszna... skoro tworcy sprzedaja pewien produkt i chca zeby byl atrakcyjny... A co powiesz krejzolko na taki post (pisze tak jak "niektorym" wygodnie): F jne gry nje grauem no morze oprutsz iednei na kturej napawiuem śe tajefo :tyzdancu" do grie dybó MMO rze tearnu zprubowauem ze czy miehy po trzaśe jak o nim ósłyrzauem. A tag to hodźazr ztarz miaubym soldny... i tak mimo wysilkow nie jestem oddac w stanie tragedii ktora czasem na czacie wystepuje. banami nie ma co karac (biznes is biznes, sorki za spolszczenie pisowni niekoniecznie poprawne slownikowo ![]() * RPG, Strategii |
23 Cze 2011, o 00:26 |
![]() |
![]() |
|
Duma Forum! ![]() ![]() |
Podkreślenia błędów nie mają sensu z powodu wielu nazw własnych w Taernie i używania słów powszechnie uważanych za poprawne, lecz w słowniku nie widniejących. Zbyt wiele podkreśleń. Zaś opracowanie skryptu podkreślającego tylko błędy ortograficzne, językowe itp wymaga znowuż zbyt wiele czasu w porównaniu do efektu.
Najlepszy sposób jaki widzę, to zwracanie uwagi i poprawianie pomyłek na bieżąco. W skrajnych przypadkach - kneblowanie recydywistów. Ewentualnie można by jakoś zachęcić ludzi do weryfikowania własnych słów. _________________ "Rząd wciąż chce naszego dobra, a my mamy go już tak mało." |
23 Cze 2011, o 00:42 |
![]() |
![]() |
|
Błądzący w Tunelach ![]() Rejestracja: 15 Lut 2011, o 14:50 Posty: 139 Miejscowość: Kwidzyn/ Mansfield Podziękowano: 16 razy Otrzymanych podziękowań: 9 razy ![]() |
Czy polszczyzna to klimat gry??
Dla mnei nei powinno sięz tym nic robicm jest ku temu wiele powodów, dyslekcja, analfabetyzm, nie znajomosć słów, slang regionu - może kaszuba , slązaka i górala też będziemy ścigać?? bo nie piszą poprawnie po polsku??? nazwy własne??? Dla mnie admini majączym się zajmować, a temat problemu tego typu powinien być na dalekim planie- bądź wogule nie powinien mieć miejsca. Zobaczcie ile błedów może zrobić każdy (nie mam na myśli tu tylko otrografii, ale i literówki, składnie, logike....) Dla mnie pomysł zacny, ale nie trafiony - i tym nie powinna zajmować się administracja - bo może powinniśmy zmienić regulamin, gdzie gracz akceptując regulamin zgadza sięna kare za błedy ort.... nie trafione |
23 Cze 2011, o 10:38 |
![]() |
![]() |
|
Błądzący w Tunelach
Rejestracja: 27 Maj 2011, o 00:37 Posty: 89 Miejscowość: dortmund Podziękowano: 1 raz Otrzymanych podziękowań: 3 razy ![]() |
Guli ma racje
administracja opowinna sie zajmowac udoskanalaniem gry, oraz jej bugami i problemami likwidowaniem gm-owie i moderatorzy maja co do roboty na czacie, pomagaja jak ktos czegos nie wie i knebluja jak ktos miesem zuca a bledy ortograficzne albo to ze ktos gwara pisze to jest normalne i tego nigdy sie nieczym nie zwalczy... owszem fajnie ze takie pomysly powstaja na takie tematy..sa zacne i przemyslane choc nie do konca... bo gra straci jak inne gry stracily graczy kiedy bedzie sie ich karalo za pisownie... pozatym kto zgodzi sie na regulamin w ktorym widnieje na czerwono ze kneble dla tych co nie pisza poprawna polszczyzna ..? ![]() malo tego kto ukara moda czy gm-a za bledy w pisowni ? nikt wiec dlaczego ktos ma karac graczy za blad w pisowni ? takich ludzi sie poprawia na czacie lub niezwraca sie uwagi na to co dana osoba pisze i gra sie dalej |
23 Cze 2011, o 13:22 |
![]() |
![]() |
|
Współpracownik Gnarla ![]() ![]() |
Trzeba sobie z tym radzić i poprawiać błędy polszczyzny jak i nazw wlasnych.
Bo nie kupie przedmiotu o nazwie morttmale (martumal) wystarczy tylko poprawiać . Błędy ortograficzne były ,są i będą. _________________ SARNASES Łucznik 63 s2 Start Gry ![]() Jestem z wami już rok!!! |
23 Cze 2011, o 13:56 |
![]() |
![]() |
|
Błądzący w Tunelach
![]() |
Gwara a błędy ortograficzne to co innego. Przeciwko gwarze chyba nikt nic nie ma. A błędy ortograficzne po prostu rażą. Popatrzcie, który post łatwiej i przyjemniej się czyta - mój, czy np. krejzolki? Poprawianie graczy na czacie - owszem, jest słuszne. Aczkolwiek byłoby zapewne skuteczniejsze, gdyby za poważne i nagminne błędy ortograficzne groziły krótkie kneble.
|
23 Cze 2011, o 15:04 |
![]() |
![]() |
|
Taernijczyk z ekwipunkiem
![]() |
Guliwher napisał(a): Dla mnei nei powinno sięz tym nic robicm jest ku temu wiele powodów, dyslekcja, analfabetyzm, nie znajomosć słów, slang regionu - może kaszuba , slązaka i górala też będziemy ścigać?? bo nie piszą poprawnie po polsku??? nazwy własne??? (macha rączką xD) ja jestem ślązaczką i mam dyslekcje ale jak piszę po śląsku to rzadko kiedy czasami tak mi się napisze bo ja zbytnio nie umiem śląskiego, a w Katowicach mieszkom #Up ale Krejzolka nie używa znaków polskich ja grałam w jednej grze że się nie dało ich używać to była masakra bo na chacie pisali zamiast "ż" to "rz", "Ó" to "u" itp. to była masakra _________________ nick: Jenna lvl: 32 klasa: VD Cel postaci: wszystko po trochu rar EQ: Czengi i Martumal... wkrótce będzie barba |
23 Cze 2011, o 21:47 |
![]() |
![]() |
|
![]() |
Strona 3 z 5 |
[ 43 posty(ów) ] | Idź do strony Poprzednia 1, 2, 3, 4, 5 Następna |
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni) |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości |
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum |